Τα βιβλία του φοιτητή

Συζητήσεις για πολιτικά και οικονομικά θέματα
Forum rules
Σας υπενθυμίζουμε να μην δημοσιεύετε μηνύματα σε greeklish ή συνεχή ΚΕΦΑΛΑΙΑ! Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται.
Post Reply
User avatar
tzanakos
MechEng Seeder
MechEng Seeder
Posts: 305
Joined: Wed Jan 20, 2010 10:16 pm

Τα βιβλία του φοιτητή

Post by tzanakos »

Αγαπητέ Πιτσιρίκο, καλημέρα. Είμαι εκδότης πανεπιστημιακού βιβλίου. Ζητώ λίγο απ’ τον χρόνο σου για ένα μείζον θέμα που αφορά στο μέλλον της εκπαίδευσης στην χώρα μας. Το κίνητρο που σου γράφω είναι επαγγελματικό, συμφέροντος, αλλά πιστεύω ότι το θέμα αφορά και το συμφέρον της ελληνικής κοινωνίας, ειδικά της μελλοντικής.

Πρόκειται για τα πανεπιστημιακά συγγράμματα, τα βιβλία που διανέμονται δωρεάν στους φοιτητές, ο μόνος πλέον σημαντικός πόρος για τους εναπομείναντες εκδότες. Αρκετές εκδοτικές εταιρείες στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στις πωλήσεις βιβλίων προς το πανεπιστήμιο ώστε να μπορούν να εκδίδουν και μη εμπορικά βιβλία, βιβλία υψηλής ποιότητας που προάγουν τον πολιτισμό. Αυτά ως προς το επαγγελματικό συμφέρον.

Το θέμα: Η Διαμαντοπούλου θέλει σταδιακά να καταργήσει τη δωρεάν παιδεία, να υποχρεώσει τους φοιτητές να αγοράζουν τα βιβλία τους και όποιος αντέξει. Οι υπόλοιποι; φωτοτυπίες. Απόδειξη; Υπογράφει τις επόμενες ημέρες (μπορεί και σήμερα) την Υπουργική Απόφαση που καταργεί το βοηθητικό βιβλίο και τα δίτομα τρίτομα βιβλία.

Τι είναι το βοηθητικό βιβλίο: Για κάθε μάθημα στο πανεπιστήμιο, ο διδάσκων μπορούσε να προτείνει τουλάχιστον 2 επιλογές συγγραμμάτων. Ο φοιτητής μπορούσε να πάρει μόνο τη μία. Όμως αυτή η μία επιλογή αποτελούνταν είτε από ένα βιβλίο είτε από περισσότερα, για να καλυφθεί η ύλη του μαθήματος. Σ’ αυτήν την κατηγορία ανήκουν και οι 2 ή περισσότεροι τόμοι ενός συγγράμματος.

«Παιδί μου θα μάθεις γράμματα από ένα εγχειρίδιο». Περίπατο η σύνθεση απόψεων, περίπατο οι διδακτικές ανάγκες των μαθημάτων, στα τσακίδια η ακαδημαϊκή ελευθερία να κάνεις το μάθημά σου όπως θέλεις. Ένα βιβλίο πλέον και αν σ’ αρέσει.

«Μα το κράτος πρέπει να κάνει περικοπές». Το κόστος των συγγραμμάτων ενός έτους ανά φοιτητή είναι € 120. Σε ποιο πανεπιστήμιο της Δύσης σπουδάζουν οι φοιτητές δίνοντας € 120 το χρόνο για συγγράμματα; ΠΟΥΘΕΝΑ. Τα διδακτικά εγχειρίδια στο εξωτερικό κοστίζουν €50- €100 έκαστο. Εδώ € 21,5 κατά μέσον όρο.

Ο θεσμός του δωρεάν συγγράμματος έχει επιτρέψει στους Έλληνες εκδότες να μεταφράσουν τα καλύτερα εγχειρίδια από το εξωτερικό και να τα διαθέσουν στην πανεπιστημιακή κοινότητα. Αν καταργηθεί, οι πανεπιστημιακές σπουδές θα στερηθούν σημαντικών εκδόσεων, ασύμφορων για τους εκδότες.

Π.χ. για να μεταφραστεί ένα βιβλίο «Εισαγωγής στα Οικονομικά» μόνο η προκαταβολή των πνευματικών δικαιωμάτων στον ξένο εκδότη είναι €12.000 – €20.000. Χώρια η μετάφραση, η επιστημονική επιμέλεια, η διόρθωση, η στοιχειοθεσία, η εκτύπωση, το χαρτί, η βιβλιοδεσία, τα έξοδα του εκδοτικού οίκου.

Ακόμα και αν μιμούμασταν τα ξένα πανεπιστήμια και είχαμε οργανωμένες βιβλιοθήκες και αναγνωστήρια, πάλι το κόστος έκδοσης θα ήταν απαγορευτικό για τους εκδότες, μιας και οι βιβλιοθήκες θα αγόραζαν άπαξ έναν μικρό αριθμό βιβλίων, μη καλύπτοντας καν το κόστος της έκδοσης. Η Ελλάδα είναι μικρή χώρα, η γλώσσα μας ομιλείται από πολύ λίγους σε σχέση με τα Αγγλικά, συνεπώς ο θεσμός των δωρεάν συγγραμμάτων είναι απαραίτητος για να στηρίξει την επιστημονική γνώση.

Η Διαμαντοπούλου οδηγεί την γνώση σε μαρασμό. Μιλάει για ηλεκτρονικά βιβλία, κατάργηση του έντυπου. Αγνοεί τις μελέτες σε όλο τον κόσμο που μιλάνε για το e-book ως συμπληρωματικό στο έντυπο. Αγνοεί γνωστικές μελέτες που μιλάνε για δυσκολία του εγκεφάλου να μάθει μόνον από το ηλεκτρονικό. Ελληνική πρωτοτυπία: τέρμα το τυπωμένο βιβλίο στα πανεπιστήμια.

Κουβέντα για διασφάλιση copyright. Ποιος εκδότης θα τολμήσει να χρηματοδοτήσει την έκδοση ενός πανάκριβου εγχειριδίου αν κινδυνεύει να κυκλοφορήσει σε μορφή Pdf στο διαδίκτυο;

Αγαπητέ Πιτσιρίκο, επικοινώνησα μαζί σου γιατί πιστεύω ότι αξίζει να γνωστοποιηθεί το θέμα που σου ανέπτυξα στους ευαισθητοποιημένους πολίτες που σε διαβάζουν.

Σε ευχαριστώ

Πηγή:http://pitsirikos.net/
Post Reply

Return to “Πολιτική-Οικονομία”