ΑΠΟΝ ΤΟ NTUA ΑΠΟ ΤΟ 50TOP ENGINEERING UNIVERSITIES

Ανακοινώσεις, συζητήσεις και προβληματισμοί που αφορούν το Πολυτεχνείο γενικότερα.
Forum rules
Σας υπενθυμίζουμε να μην δημοσιεύετε μηνύματα σε greeklish ή συνεχή ΚΕΦΑΛΑΙΑ! Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται.
User avatar
Λakedaimonas
Praetorian
Praetorian
Posts: 2086
Joined: Thu Jan 21, 2010 1:17 am
Σχολή: Μηχανολόγος
Gender: Male

Re: ΑΠΟΝ ΤΟ NTUA ΑΠΟ ΤΟ 50TOP ENGINEERING UNIVERSITIES

Post by Λakedaimonas »

Κοίτα δεν λέω ότι είμαστε γαμάτοι αλλά ούτε ότι έχουμε πιάσει πάτο. Ξέρω ότι μέσα στο φόρουμ έχουν πει πολλοί τα χίλια κακά για το Μετσόβιο, συμπεριλαμβανομένου και του εαυτού μου, αλλά είναι μαλακία να μην παραδεχτώ και τα θετικά του.

Γενικά ποτέ δεν κατάλαβα πως βγαίνουν αυτές οι λίστες, τι έλεγχοι γίνονται και αν γίνονται στην πραγματικότητα. Εννοώ δηλαδή αν έρχεται κάποιος από τον οργανισμό που θα κάνει την αξιολόγηση και κοιτάει τι εργαστήρια έχουμε τι μαθήματα γίνονται κλπ.

Οπότε δεν ξέρω κατά πόσο είναι αξιόπιστοι. Γιατί ρε συ αν είναι συντάσσω και γω αξιολόγηση με δικά μου κριτήρια και βγάζω άχρηστο το MIT γιατί αν πάρεις φοιτητή από εκεί και τον πετάξεις στο Μετσόβιο, απλά δεν θα τελειώσει ποτέ.

Θεωρώ αυτές τις λίστες ενδεικτικές και όχι ευαγγέλιο για το τι είναι καλό και τι όχι.

Από προσωπική εμπειρία ξέρω ότι σε κάποια τμήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου κάνουν πραγματικά άριστη δουλειά και όμως το πανεπιστήμιο Αιγαίο δεν είναι σε κάποια τέτοια λίστα ούτε καν στην Ελλάδα, από όσο γνωρίζω τουλάχιστον.

Η άποψη μου είναι ότι υστερούμε πολύ στην οργάνωση το οποίο είναι και το βασικό πρόβλημα.
Introduce a little anarchy. Upset the established order and everything becomes chaos. I’m an agent of chaos. Oh, and you know the thing about chaos? It’s fair.
e-polytexneio.gr forum ntua all hail ntua
User avatar
Minus
MechEng Seeder
MechEng Seeder
Posts: 2079
Joined: Wed Jan 20, 2010 8:56 pm
Gender: Male
Location: Mystic Goofyland

Re: ΑΠΟΝ ΤΟ NTUA ΑΠΟ ΤΟ 50TOP ENGINEERING UNIVERSITIES

Post by Minus »

υστερουμε και σε τροπο διδασκαλιας και εγκαταστασεις και προγραμμα σπουδων (που ειναι τα mechatronics πχ οεο?) και σε σχεσεις με τη βιομηχανια

το οτι αλλοι φοιτητες δεν θα τελειωναν ποτε, φταει το μετσοβιο και η μαλακια στυλ που το διακατεχει...

παραδεκτειτε το, δεν ειμεθα τοσο μαγκες οσο θυματα...
Senatus Populusque Romanus

Special effects by Loonatik and drinks
Freeze frame, screen kiss, hot heads, lights and power
User avatar
Enositis
Praetorian
Praetorian
Posts: 3714
Joined: Wed Sep 22, 2010 11:47 pm
Σχολή: Ναυπηγός
Gender: Male

Re: ΑΠΟΝ ΤΟ NTUA ΑΠΟ ΤΟ 50TOP ENGINEERING UNIVERSITIES

Post by Enositis »

λακεδαιμονας wrote: Οπότε δεν ξέρω κατά πόσο είναι αξιόπιστοι. Γιατί ρε συ αν είναι συντάσσω και γω αξιολόγηση με δικά μου κριτήρια και βγάζω άχρηστο το MIT γιατί αν πάρεις φοιτητή από εκεί και τον πετάξεις στο Μετσόβιο, απλά δεν θα τελειώσει ποτέ.

αυτο που το στηριζεις;
User avatar
Spyrοs
Praetorian
Praetorian
Posts: 2274
Joined: Wed Feb 24, 2010 11:17 am
Gender: Male
Location: Ithaca, New York, USA
Contact:

Re: ΑΠΟΝ ΤΟ NTUA ΑΠΟ ΤΟ 50TOP ENGINEERING UNIVERSITIES

Post by Spyrοs »

Minus wrote:(που ειναι τα mechatronics πχ οεο?)
Στο ΔΠΜΣ "Συστήματα Αυτοματισμού" :P
Image
Προετοιμασία για Μεταπτυχιακές Σπουδές
GRE - GMAT - TOEFL- IELTS
Κατεχάκη 17, Αθήνα - 210.6910882
website: https://globalprep.gr/
Facebook: https://www.facebook.com/globalprep
e-mail: info@globalprep.gr
User avatar
Λakedaimonas
Praetorian
Praetorian
Posts: 2086
Joined: Thu Jan 21, 2010 1:17 am
Σχολή: Μηχανολόγος
Gender: Male

Re: ΑΠΟΝ ΤΟ NTUA ΑΠΟ ΤΟ 50TOP ENGINEERING UNIVERSITIES

Post by Λakedaimonas »

Minus wrote:το οτι αλλοι φοιτητες δεν θα τελειωναν ποτε, φταει το μετσοβιο και η μαλακια στυλ που το διακατεχει...
Enositis21 wrote:αυτο που το στηριζεις;
Το παράδειγμα ήταν αυθαίρετο το στηρίζω στο ότι αν έρθει κάποιος από ΜΙΤ(όπου υπάρχει οργάνωση και γενικά άλλη αντιμετώπιση) στο Μετσόβιο που είναι ζούγκλα(πολλοί καθηγητές άλλα παραδίδουν και άλλα βάζουν) το πιο πιθανό είναι να συναντήσει απίστευτες δυσκολίες γιατί έχει μάθει να λειτουργεί διαφορετικά. Προφανώς δεν θεωρώ το επιχείρημα μου αντικειμενικό κριτήριο αξιολόγησης ενός πανεπιστήμιου απλά το ανέφερα για να τονίσω ότι και γω θα μπορούσα να βγάλω μια λίστα με καλά πανεπιστήμια πολύ διαφορετική από αυτή που δόθηκε παραπάνω και ταυτόχρονα να τις αποδώσω μια φαινομενική αντικειμενικότητα.
Introduce a little anarchy. Upset the established order and everything becomes chaos. I’m an agent of chaos. Oh, and you know the thing about chaos? It’s fair.
e-polytexneio.gr forum ntua all hail ntua
User avatar
Killers_F.C
MechEng Seeder
MechEng Seeder
Posts: 90
Joined: Fri Jan 22, 2010 9:22 pm

Re: ΑΠΟΝ ΤΟ NTUA ΑΠΟ ΤΟ 50TOP ENGINEERING UNIVERSITIES

Post by Killers_F.C »

http://www.arwu.org/Country2010Main.jsp?param=Greece

Που ειναι το ΕΜΠ οεο;;
User avatar
Elias
Naval Seeder
Naval Seeder
Posts: 396
Joined: Fri May 14, 2010 1:42 am

Re: ΑΠΟΝ ΤΟ NTUA ΑΠΟ ΤΟ 50TOP ENGINEERING UNIVERSITIES

Post by Elias »

Enositis21 wrote:εδω και τα κριτηρια...

These elements are brought together into five categories:

* Teaching — the learning environment (worth 30 per cent of the final ranking score)
* Research — volume, income and reputation (worth 30 per cent)
* Citations — research influence (worth 32.5 per cent)
* Industry income — innovation (worth just 2.5 per cent)
* International mix — staff and students (worth 5 per cent)
Μα συνάδελφοι, είναι προφανές πως το ΕΜΠ δεν θα μπορούσε να φλερτάρει με τις πρώτες θέσεις τέτοιων κατατάξεων αφού δεν το αφορούσαν ούτε το αφορούν ορισμένα απο τα παραπάνω κριτήρια.
Προφανώς, το Teaching το αφορά αλλά δεν πιστεύω πως είναι από τα κορυφαία σε αυτόν τον τομέα.Παρόλα αυτά, πιστεύω πως είμαστε σε αξιοπρεπές επίπεδο, αλλά δεν μπορώ να γνωρίζω τι σημαίνει για την συγκεκριμένη έρευνα αυτό το Learning Environment(αν έχουμε δέντρα ας πούμε, καθαρούς τοίχους, όμορφους καθηγητές, καλούς καθηγητές, μεγάλη βιβλιοθήκη κλπ...μακάρι να ήξεραν κι αυτοί που κάνουν την έρευνα).
Research, ενδιαφέρον, αλλά δυστυχώς τα υπόλοιπα Πολυτεχνεία στην πλειοψηφία τους είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις οπότε ψάχνουν με νύχια και με δόντια άλλες ιδιωτικές επιχειρήσεις προκειμένου να κάνουν έρευνα για αυτές και έτσι να καλύψουν μέρος των εξόδων τους.Αντίθετα, στο ΕΜΠ απευθύνονται επιχειρήσεις και το Ελληνικό κράτος όταν έχουν ανάγκη από εξειδικευμένες μελέτες, κι εφόσον δεν είναι κερδοσκοπικό ίδρυμα, δεν έχει τον ίδιο "τιμοκατάλογο" και άρα δεν έχει και τα ίδια έσοδα με μία επιχείρηση.Παρόλα αυτά ο όγκος της έρευνας και η φήμη που έχει-είχε εφόσον ήταν και είναι υπεύθυνο για την μελέτη σχεδόν όλων των Ελληνικών Δημόσιων Έργων παραμένουν αξιόλογα(μην μου πείτε ότι τα Δημόσια Έργα είναι γτπ, μπορεί να είναι, αλλά νομίζω πως καμία από αυτές τις έρευνες δεν ψάχνει σε τέτοιο βάθος.).
Citations, ισχύουν πάνω κάτω τα ίδια με το research, αλλά εκ των πραγμάτων εφόσον το ΕΜΠ συνεχίζει να λειτουργεί αντίθετα στο Ρεύμα των ιδιωτικών Πανεπιστημίων, δεν θα μπορούσε να βρίσκεται πολύ ψηλά σε αυτη την κατηγορία.Όχι πως έχουμε τρομακτικές δημοσιεύσεις σε ποιότητα και ποσότητα, αλλά αυτό συμβαίνει επειδή ο προσανατολισμός των σπουδών δεν είναι αυτός.
Industry Income->0 για τον ίδιο λόγο που το Research income τείνει στο 0.
International mix->0, άκου εκεί International mix.Αφού δεν είμαστε επιχείρηση ώστε να ψάχνουμε λεφτά κι από ξένους φοιτητές, μιας και δεν μας φτάνουν τα λεφτά των Ελλήνων φοιτητών.Έτσι, δεχόμαστε πολύ λίγους ξένους(όσους επιτρέπουν οι υποδομές μας) τους οποίους φιλοξενούμε δωρεάν ή σχεδόν δωρεάν και σαφώς δεν απαιτούμε δίδακτρα.Βεβαίως, δεν διαφημιζόμαστε κιόλα ώστε να μας ξέρει ο γιος του σεΐχη στο Abu Dhabi ο οποίος θα πει στον μπαμπά του να τον στείλει στην Ελλαδίτσα που θα είναι και τσάμπα η διαμονή και οι σπουδές.
Νομίζω πως να συγκρίνει κανείς το ΕΜΠ με τα κορυφαία πανεπιστήμια άλλων κρατών είναι πολύ επικύνδινο διότι είναι σαν να συγκρίνει δύο διαφορετικούς κόσμους που λειτουργούν και με διαφορετικά πρότυπα, καλώς ή κακώς.
Killers_F.C wrote:http://www.arwu.org/Country2010Main.jsp?param=Greece

Που ειναι το ΕΜΠ οεο;;
Ίσως δεν είναι στη λίστα, γιατί είναι Πολυτεχνείο(αποκλειστικά) και όχι πανεπιστήμιο(με ή χωρίς πολυτεχνική σχολή) ή γιατί δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα από αυτή την εταιρεία.

Πάντως, είναι γεγονός, πως αν αποφοιτήσεις από το ΕΜΠ με βαθμό πάνω από το μέσο όρο θα είσαι ένας πολύ καλός μηχανικός, ικανός να διεκδικήσεις με αξιώσεις θέσεις σε μεταπτυχιακά προγράμματα των κορυφαίων Πανεπιστημίων σύμφωνα με τις λίστες που κυκλοφορούν.(Σύμφωνα με έρευνες και λεγόμενα μεταπτυχιακών φοιτητών στο εξωτερικό.Υπήρχε και μία περσινή έρευνα του ΤΕΕ, που αν την βρω θα την ποστάρω)
Ο Ρομπέν του ΕΜΠ.
User avatar
ShadowMech
Praetorian
Praetorian
Posts: 2118
Joined: Thu Jan 21, 2010 11:20 am

Re: ΑΠΟΝ ΤΟ NTUA ΑΠΟ ΤΟ 50TOP ENGINEERING UNIVERSITIES

Post by ShadowMech »

offtopic:
μακάρι να ήξεραν κι αυτοί που κάνουν την έρευνα
Σε καθαρα συμβουλευτικο/φιλικο επιπεδο: Οταν επιχειρηματολογεις και ειρωνευεσαι καποιον ειδικο ειναι πολυ πιο πιθανο να χασεις εσυ την αξιοπιστια σου και την προσοχη που δινει ο αλλος σε σενα παρα να μειωσεις την αξιοπιστια του "ειδικου". ;)

ontopic:
Οντως οι διαπιστωσεις σου ειναι σωστες, πανω στο γιατι πατωνει το ΕΜΠ.

Ανεξαρτητα αν ενα πανεπιστημιο λειτουργει με στοχο το κερδος ή οχι, ανεξαρτητα αν ειναι σε περιβαλλον καπιταλισμου, κομουνισμου ή ξερω γω βασιλειας, ΑΥΤΟΝΟΗΤΟΣ στοχος του πανεπιστημιου και ειδικα ενος ΤΕΧΝΙΚΟΥ πανεπιστημιου ειναι να παραγει και ΕΡΕΥΝΑ, εκτος απο το να βγαζει πτυχιουχους.

Οταν σε ενα χωρο με ~10.000 νεα μυαλα απο τα καλυτερα ολης της Ελλαδας η ερευνα που παραγεται ειναι μικρη, και ειδικα η ΑΞΙΟΛΟΓΗ ερευνα (=δημοσιευσεις) ειναι ελαχιστη, τοτε ΚΑΤΙ ΔΕ ΠΑΕΙ ΚΑΛΑ.

Ειτε αυτη την ερευνα ΜΕΤΑ θα την εκμεταλευτει η εταιρια, το κρατος ή ο φυλαρχος της φυλης, το γεγονος ειναι οτι η ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ (προσοχη οχι η οικονομικη) (πχ ερευνα/ατομο) του ΕΜΠ πατωνει.

Τωρα το αν θα πας να αυξησεις αυτη την αποδοτικοτητα εισαγωντας οικονομικους στοχους ή με καποιο αλλο τροπο ασχετο με τα οικονομικα ειναι οντως υποκειμενικο. Αλλα η χαμηλη αποδοτικοτητα ειναι ΓΕΓΟΝΟΣ σε οποιο "κοσμο" και να λειτουργουσε το ΕΜΠ.
Ρώτα οποιονδήποτε ευτυχισμένο άνθρωπο και δεν θα σου πει για συστήματα, πολιτικές, δυνάμεις, αριστερά, κεφάλαιο. Δεν θα σου πει τίποτα πέρα από το "ήξερα τι ήθελα".

The Don
User avatar
Elias
Naval Seeder
Naval Seeder
Posts: 396
Joined: Fri May 14, 2010 1:42 am

Re: ΑΠΟΝ ΤΟ NTUA ΑΠΟ ΤΟ 50TOP ENGINEERING UNIVERSITIES

Post by Elias »

Κατα βάση συμφωνούμε και σε ευχαριστώ για την επισήμανση.Έχεις δίκιο πως μπορεί να φαίνεται λίγο ειρωνικό το ύφος στη συγκεκριμένη γραμμή, ειδικότερα αν την απομονώσεις :Ρ, αν και δεν είχα τέτοιο σκοπό.
Παρόλα αυτά, δεν πρέπει να αποκόπτεται η πρόταση από τα προλεγόμενα γιατί αυτό που ήθελα να πω στην ουσία είναι ότι ο όρος Learning Environment είναι υπερβολικά αόριστος και ελαστικός, και όχι να υποβιβάσω την αξιοπιστία του ειδικού.
Πάντως, ότι το ΕΜΠ φαίνεται να είναι αυτό που τελικά σκοτώνει "τα μυαλά του" είναι γεγονός.
Παρόλα αυτά, είναι πολύ μεγάλη συζήτηση, το γιατί τελικά οι φοιτητές, είτε θέλουν να φύγουν τρέχοντας από το ΕΜΠ τελειώνοντας τις σπουδές τους, είτε χάνουν το μαθησιακό-ερευνητικό τους ενδιαφέρον πριν αποφοιτήσουν.(Νομίζω πως σε αυτό παίζει ρόλο και η σχολική προϊστορία των μαθητών, πέρα από το ΕΜΠ.Είναι προφανές πως πλατιάζει υπερβολικά η συζήτηση αν ανοίξουμε και αυτόν το φάκελο.)
Ο Ρομπέν του ΕΜΠ.
User avatar
anticapitalist
Captain
Captain
Posts: 104
Joined: Wed Oct 27, 2010 1:26 am
Σχολή: Πολιτικός
Gender: Male

Re: ΑΠΟΝ ΤΟ NTUA ΑΠΟ ΤΟ 50TOP ENGINEERING UNIVERSITIES

Post by anticapitalist »

ShadowMech wrote:Οταν σε ενα χωρο με ~10.000 νεα μυαλα απο τα καλυτερα ολης της Ελλαδας η ερευνα που παραγεται ειναι μικρη, και ειδικα η ΑΞΙΟΛΟΓΗ ερευνα (=δημοσιευσεις) ειναι ελαχιστη, τοτε ΚΑΤΙ ΔΕ ΠΑΕΙ ΚΑΛΑ.

Ειτε αυτη την ερευνα ΜΕΤΑ θα την εκμεταλευτει η εταιρια, το κρατος ή ο φυλαρχος της φυλης, το γεγονος ειναι οτι η ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ (προσοχη οχι η οικονομικη) (πχ ερευνα/ατομο) του ΕΜΠ πατωνει.
Όχι (μονολεκτικά).

Εντάξει για το teaching μπορούμε να καθήσουμε κα να χώνουμε με τις ώρες και δίκιο θα έχουμε σε κάποια θέματα. Όμως το πολυτεχνείο έχει και άξιους καθηγητές και μάλιστα πολλούς. Στην τελική και φοιτητή του Harvard να ρωτήσεις θα σου παραπονεθεί για αυτό το θέμα. Επίσης η πολυτεχνειούπολη σαν campus στέκει πολύ καλά σε διεθνές επίπεδο με αρκετές εκατοντάδες στρέμματα για 10.000 περίπου άτομα (μετράει και αυτό στην αξιολόγηση). 'Αλλα πανεπιστήμια είναι τρύπες κανονικές.

Τώρα στο θέμα που θέτεις για την έρευνα, σαφώς όπως λες η κατάταξη δεν κοιτάει ποιός "εκμεταλλεύεται" την έρευνα. Αλλά επειδή οι παροικούντες γνωρίζουν καλά πως ανεβαίνεις θέση σε τέτοια rank, δύσκολα μπορώ να τα εμπιστευτώ. Υπάρχουν πανεπιστήμια που κυνηγάνε το rank και έτσι κάνουν βήματα προς αυτή την κατεύθυνση (σπάσιμο δημοσιεύσεων κλπ). Αμα δείς στην Μεγάλη Βρετανία κάθε εφημερίδα βγάζει τη δική της κατάταξη πανεπιστημίων (και μετά μου λές για αξιοπιστία). Επίσης σε έρευνα και citations πρέπει να κοιτάς και το μέγεθος του πανεπιστημίου. Δεν μπορεί το ΕΜΠ να συγκριθεί με ένα state university στιην Αμερική που έχει τις 5πλάσιες σχολές και τους 3πλάσιους υποψήφιους διδάκτορες. Πως να βγάλει τις ίδιες δημοσιεύσεις?? Γενικά είμαστε ένα μικρό πανεπιστήμιο (σε διεθνές επίπεδο), και ελάχιστες αξιολογήσεις είναι αναλογικές (ανάλογες με τον αριθμό φοιτητών ή των αριθμό ΥΔ). Άρα μικρή τύχη έχουμε σε τέτοια ranks.

Με όλα αυτά δεν θέλω να πω οτι γαμάμε και δέρνουμε. Σαφώς και είμαστε πολύ πολύ πίσω απο τα πανεπιστήμια που βλέπουμε πρώτα πρώτα στη λίστα. Αλλά να έχουμε γνώση του as is στην πραγματική του διάσταση.
«Το μεγαλύτερο επίτευγμα είναι το να είσαι ο εαυτός σου μέσα σ' έναν κόσμο που προσπαθεί διαρκώς να σε κάνει κάτι άλλο».

Ralph Waldo Emerson
Post Reply

Return to “Τα Πολυτεχνειακά”